עוד בנושא זה :
במהלך השנים האחרונות , תאגיד מי כרמל מעודד שימוש בטכנולוגיות חדשות בתחום המים והביוב, בחינה ופיתוח של טכנולוגיות חדשות המסייעות בהתייעלות בתחומי העבודה השונים בתאגיד ובכלל זה הפחתת הפחת, התייעלות אנרגטית וכלכלית, שמירה על איכות המים וכו’.
להלן סקירה של מספר טכנולוגיות אשר הוטמעו לשימוש בתאגיד מי כרמל:
המערכת היא כלי לשימוש הנדסי יומיומי, לצורך ביצוע ותכנון עבודות בתשתית המים והביוב בחיפה, כמו גם כלי במצבי חירום. כאשר יש פגיעה באחד הצינורות. במצב של תקלה או פגיעה, מסייעת המערכת לאיתור מדויק של מיקום הבעיה ומאפשרת טיפול מהיר ויעיל עם השפעה מינימלית על מערכות אחרות באזור ועל התושבים.
בשעת חירום, המערכת מאפשרת קבלת החלטות תוך חישוב תרחישים שונים.
מערכת ה- GIS בתאגיד קיימת מזה 10 שנה, ונשמרת מעודכנת בהתאם לביצוע עבודות ברשתות המים והביוב העירוניות. ניתן למצוא בה מיקומים של אביזרים שונים ברשתות המים והביוב כגון: מדי מים, מגופים, ברזי כיבוי אש, שוחות ביוב ועוד.
המערכת מתעדת את גיל הצנרת בעיר, קוטרה, החומרים מהם היא עשויה, תיקונים שהתבצעו בעבר, ועוד פרמטרים רבים המשמשים מאגר מידע ממוחשב ומעודכן לכל תחום המים בעיר. המערכת נותנת מענה גם בתיאום עבודות מול גורמים אחרים להם תשתיות בעיר כמו חברת חשמל, חברות הכבלים, ועוד. המערכת מאפשרת ביצוע העבודות תוך צמצום מקרי נזק לתשתיות.
כל בניה חדשה בעיר מתחילה מנתונים בסיסיים של שילוב מבנים במערך המים והביוב על גבי מערכת ה- GIS והדמיה של השפעת המבנים על המערכות בעיר. המערכת מאפשרת הערכות של שילוב לחצים וספיקות של מבנים חדשים על המערכת העירונית.
בכל מקרה, מדובר במערכת חכמה, חסכונית ומדויקת, אשר השימוש בה מוביל לפיתוחים נוספים בעתיד, שיסייעו לשמירה על משק מים חכם בחיפה.
ברחבי העיר קיימים כ- 80 אזורי מדידה סגורים המאפשרים לבצע מאזן מים על כל אזור ובאמצעות מעקב מתמיד לגלות האם ישנה “”בריחת” מים.
אזור המדידה הסגור נמדד ע”י שעון קר”מ במיקום אספקת המים (בכניסה לאותו אזור) ובכך מאפשר מעקב און-ליין על אזור המדידה המגדר.
תכנת ייחודית מסוגה (בעלת רישומי פטנטים), המאפשרת תגובה בזמן אמת לאירועים ברשת המים וניהול כל אירוע. זאת, החל מגילוי וזיהוי האירוע, סיווגו, תעדוף ועד לסגירת אירוע .התכנה משתמשת בנתונים גולמיים ממדים וחיישנים קיימים ותוך הפעלת אנליזות וכלים סטטיסטיים, מתריעה לתאגיד על האירועים ברשת המים (באמצעות SMS, מייל או דרך פורטל האינטרנט).
סוגי האירועים:
נזילות ופיצוצים (גם לפני פריצה על פני שטח), ציוד תקול (מדים, מקטיני לחץ), מעבר מים בין אזורי לחץ (מגוף סגור/פתוח). כמו כן, ניתן להפיק דוחות ספיקה יומיים/שעתיים לפי אזורי הDMA
באמצעות הזרקת גז הליום לצנרת המים ושימוש במכונה ייחודית לגילוי ריכוז גז, נסרקו מעל ל 150 ק”מ קווי מים ברחבי העיר חיפה ועד כה התגלו 50 נזילות תת קרקעיות (עוד לפני פריצתן על פני הקרקע).
חיישנים המוצמדים לצנרת התת קרקעית ו”מקשיבים” בשעות הלילה השקטות לרעשי נזילות.
באמצעות טכנולוגיה זו , תאגיד מי כרמל, גילה מעל ל- 350 נזילות תת קרקעיות עוד לפני פריצתן על פני הקרקע.
בנוסף לפעולות הנעשות על בסיס קבוע לגילוי נזילות תת קרקעיות במטרה להורדת פחת המים, תאגיד מי כרמל משתמש במערכות לגילוי נזילות באמצעות אקוסטיקה , ע”י סריקת אזורים חשודים (לפי גיל קווי המים).
בשל המבנה הטופוגרפי של העיר חיפה , ובמטרה לשמור על משטר לחצים תקין, קיימים ברחבי העיר מעל ל-100 מערכות מקטיני לחץ.
במעל ל 55 מערכות, הוספו מתמרי לחץ השולחים בזמן אמת מידע על מצב המקטינים, דבר המאפשר ניהול לחצים לשיפור ושימור הלחצים ברחבי העיר, מעקב אחר אחזקת המקטינים וטיפולי מנע.
בשנים אחרונות נכנסים יותר ויותר פרויקטים לביצוע שיקום ושדרוג צנרת תת קרקעית ללא חפירה.
קימות מספר שיטות כדוג’ : קידוח, שרוול, ניפוץ וכד’ .
כל פרויקט נבחן לעומקו במס’ היבטים כולל ההיבט ההנדסי ,אשר קובע את אופן הביצוע של הפרויקט .
בדרך זו ביצוע הפרויקט הינו מיטבי וכן נמנעת פגיעה באיכות חיי היום יום של התושבים.
ניטור און ליין של המשאבות בכל תחנות השאיבה למים ברחבי העיר (ספיקה, צריכת חשמל עומד וכו’).